Herkese merhaba elimde amd işlemcili nm-e541 kart bulunmakta. Geldiğinde m2 ssd altında kısa devre kondansatör ve oksit vardı. Sorun giderildi ve start alır hale geldi ancak bataryasız çalıştırdığımda power led sürekli yanıp sönerek cihaz açılıyor ama donuyor. Bataryalı çalıştırdığımda lenovo yazısı geliyor ve kapanıyor. Ayrıca karta elektrik verince bir zırıltı sesi geliyor termal kamerayla baktım ısınan bir yer yok.
Son tespitim şu şekilde cihazda standby 3v bobine 1.5-2 v arasında çıkıyor. Sys8386 incelediğimde 19 v geliyor .tek sorun 2 adet enable sinyali var birinde voltaj var diğerinde yok. Olmayan enable sinyali ise ec_on_3valw . Şemayı biraz inceledim cpudan çıkıyor olarak gördüm. Karttakı tıslamanın sebebi de muhtemelen standby voltajının az çıkması. Böyle bir durum yaşayan oldu mu önerilerinizi bekliyorum.
- Vusal
- Site Admin
- Has thanked: 441 times
- Been thanked: 2707 times
Re: Nm-e541
Salam
lenovo yeni modellərində batarya qoşulmayanda dc jack led işıq yanıb sönməsi normaldır.
1. Standby rejimdə 3.3v fazın tam olmama səbəbi əgər çıxışda hər hanı bir problem varsa o xəttin voltaj düşümünə səbəb olur. Digər ehtimal isə Standby VRM nasazlığı və ya Feedback dövrəsinin problemi ola bilər.
2. LDO xəttini ölç. Oradakı voltaj 3.3v tam olması gərək.
3. EN2 pini LDO kanalını aktiv edir. Dövrənin çalışması voltaj bölücü dövrəsinə bağlıdır.
4. EN1 pini isə faz çıxışı aktiv edir. O siqnal EC_ON_3VALW SİO-dan göndərilir. Bu tipik Compal anakartın dizaynıdır. Siqnalın adından da EC ON. Yəni EC və ya SİO gələn siqnaldır. CPU Standby fazını aktiv etməz.
Anakart start alır və sonra ? yəni əgər standby fazında 2v varsa bu anakart görüntü verməz.
lenovo yeni modellərində batarya qoşulmayanda dc jack led işıq yanıb sönməsi normaldır.
1. Standby rejimdə 3.3v fazın tam olmama səbəbi əgər çıxışda hər hanı bir problem varsa o xəttin voltaj düşümünə səbəb olur. Digər ehtimal isə Standby VRM nasazlığı və ya Feedback dövrəsinin problemi ola bilər.
2. LDO xəttini ölç. Oradakı voltaj 3.3v tam olması gərək.
3. EN2 pini LDO kanalını aktiv edir. Dövrənin çalışması voltaj bölücü dövrəsinə bağlıdır.
4. EN1 pini isə faz çıxışı aktiv edir. O siqnal EC_ON_3VALW SİO-dan göndərilir. Bu tipik Compal anakartın dizaynıdır. Siqnalın adından da EC ON. Yəni EC və ya SİO gələn siqnaldır. CPU Standby fazını aktiv etməz.
Anakart start alır və sonra ? yəni əgər standby fazında 2v varsa bu anakart görüntü verməz.
"Hər elm sahibinin üstündə daha yaxşı bilən biri vardır.!" (Yusuf/76)
Teşekkür ederim ustam güzel bilgilerin için.
Bq24800 yerine bq25781 takıldı. Batarya yanında da bir adet n kanal 30v mosfet değiştiildi.cihaz şu an bataryayla açılıyor ve bataryayı şarj ediyor . Yine power led yanıp sönüyor ama batarya boş diye yandığını düşünüyorum .
Bq24800 yerine bq25781 takıldı. Batarya yanında da bir adet n kanal 30v mosfet değiştiildi.cihaz şu an bataryayla açılıyor ve bataryayı şarj ediyor . Yine power led yanıp sönüyor ama batarya boş diye yandığını düşünüyorum .
Ayrıca bazı cihazlarda öyle arızalarla karşılaşıyoruz ki tıkandığımız bir yerde yanlış yorumlar çıkabiliyor. Sakin kafayla sonradan tekrar bakınca çok şey değişebiliyor. Her zaman en basiti düşünmek en basit yoldan gitmek daha doğrudur herkese iyi çalışmalar