Ustalarım kolay gelsin. Cihaz bize start almama problemi ile geldi, cihazdaki kısa devre sorunu çözüldü ve start aldı. Lakin bu sefer cihazda görüntü geliyor ama aydınlatma yok. Farklı ekran denendi, durum aynı. Cihazın Edp connectöründe 39. ve 40. pinlerde (VOUT_BACKLIGHT) 19v var.
-R5 ve R6 19V var.
-BLON voltajı yok.
-Q3 entegresi 2. ve 3. ayakta 3,3v var.
-D1 diyot 1.ayak : 3.3v var. - 2.ayakta voltaj yok.
-Q2 entegresinde 1,2 ve 3. ayaklarda voltaj yok.
Kaynak olması açısından boardview ve şema dosyasını paylaşıyorum. Bu aşamada nasıl ilerlemeliyim?
[External Link Removed for Guests]
Moderator: halit al
Re: Acer A114-31 DA0Z8PMB8D0 REV:D Backlight Arızası
Q3 entegresinin 2 ve 3 bacaginda voltaj olmamasi gerek orda voltaj gorme sebebin muhtemelen 5. Bacaga gelen sinyalde bir sorun var onu takip etmen gerek oraya bagli direnclerin önünde sinyal var mı kontrol edin. Q3 mosfetinin sağlamlığından emin olun gerekirse onu söküp 5 bacaktaki sinyali olçun 3 volt olmasi lazim. Birde edp konnektörün 27 bacaginda pch_bright sinyali var mı? O varsa Q3 mosfetini sökünce ışıklanmanın gelmesi gerek o şekilde bir test yapabilirsiniz
bilgi hakedene verilir
Halit Hocam Merhaba,halit al wrote: ↑Sun Nov 10, 2024 12:58 am Q3 entegresinin 2 ve 3 bacaginda voltaj olmamasi gerek orda voltaj gorme sebebin muhtemelen 5. Bacaga gelen sinyalde bir sorun var onu takip etmen gerek oraya bagli direnclerin önünde sinyal var mı kontrol edin. Q3 mosfetinin sağlamlığından emin olun gerekirse onu söküp 5 bacaktaki sinyali olçun 3 volt olmasi lazim. Birde edp konnektörün 27 bacaginda pch_bright sinyali var mı? O varsa Q3 mosfetini sökünce ışıklanmanın gelmesi gerek o şekilde bir test yapabilirsiniz
Q3 mosfetini söküp, ölçüm yaptığımda; 4,5,6. ayaklarda yine voltaj yok. 2. ve 3. bacakta 3.3v yine mevcut.
Q3 Mosfeti takılı olarak, Cİhaza start vermediğimde, edp konnektörünün 27. bacağında voltaj yok. Cihaza start verdiğimde; 0.55v geliyor.
q3 söktüğünüzde önceki durum için konuşuyorum normalde q3 bacağının 6. bacağına 3volt pull up direncinden gelmesi gerekirdi ama siz q2 mosfetini ısıtınca oraya 3volt geldiğini söylemişsiniz yani q2 transistörü açılmış ve 6. bacaktaki 3 voltu 0 volta çekiyor. bu durumda q2 transistörünü de çıkarmanız gerekir.(bu söylediklerim test içindi.)
ışıklanmayı kontrol eden 3 sinyal var sizin şemaya göre 26.bacak PCH_BRIGHT 27. bacak BL_ON ve 40. ve
39 .VOUT_BACKLIGHT bunlardan herhangi biri eksikse cihazda ışıklanma olmaz. R9 ve R10 direnci anakartta olduğu için 27. bacak BL_ON sinyalini aktif eden PCH_BLON sinyalipch tarafından geliyor hem ecye gidiyor hemde q3 mosfetinin 5. bacağını aktif ediyor. yani bu sinyali ya pch yollamıyor yada pch yolluyor sio aşağı çekiyor olabilir. bunu anlamak için R10 direncinin olduğu hattı R9 direncinden ayırman gerek yani hattı kesmen lazım. 26.bacak PCH_BRIGHT sinyalinide PCH gönderiyor. Bunun içinde Q28 mosfetine bağlı PCH_BKLTCTL sinyali kontrol etmen gerekiyor. ama ben bunlarla uğraşmadan halletmek istiyorum diyorsan q2 q3 ve q28 mosfetini anakarttan sök ışıklanmanın gelmesi gerek.
ışıklanmayı kontrol eden 3 sinyal var sizin şemaya göre 26.bacak PCH_BRIGHT 27. bacak BL_ON ve 40. ve
39 .VOUT_BACKLIGHT bunlardan herhangi biri eksikse cihazda ışıklanma olmaz. R9 ve R10 direnci anakartta olduğu için 27. bacak BL_ON sinyalini aktif eden PCH_BLON sinyalipch tarafından geliyor hem ecye gidiyor hemde q3 mosfetinin 5. bacağını aktif ediyor. yani bu sinyali ya pch yollamıyor yada pch yolluyor sio aşağı çekiyor olabilir. bunu anlamak için R10 direncinin olduğu hattı R9 direncinden ayırman gerek yani hattı kesmen lazım. 26.bacak PCH_BRIGHT sinyalinide PCH gönderiyor. Bunun içinde Q28 mosfetine bağlı PCH_BKLTCTL sinyali kontrol etmen gerekiyor. ama ben bunlarla uğraşmadan halletmek istiyorum diyorsan q2 q3 ve q28 mosfetini anakarttan sök ışıklanmanın gelmesi gerek.
bilgi hakedene verilir
Halit hocam yine nokta atışı tespit yaptınız, dediğiniz gibi Q2 Q3 ve Q28 entegrelerini sökünce ilk başta beyaz ekran geliyor, sonrasında ekran geliyor. Bu aşamada entegreleri değiştirmek mi gerekiyor, yoksa bu şekilde kullanmaya devam etmek mi? Yada bu entegreler sökülü olduğunda, beyaz ekran sonrası görüntü gelmesi, farklı yerde arızaya yoğunlaşmamız anlamına mı geliyor?halit al wrote: ↑Sun Nov 10, 2024 3:48 pm q3 söktüğünüzde önceki durum için konuşuyorum normalde q3 bacağının 6. bacağına 3volt pull up direncinden gelmesi gerekirdi ama siz q2 mosfetini ısıtınca oraya 3volt geldiğini söylemişsiniz yani q2 transistörü açılmış ve 6. bacaktaki 3 voltu 0 volta çekiyor. bu durumda q2 transistörünü de çıkarmanız gerekir.(bu söylediklerim test içindi.)
o transistörler sökülüyken pch tarafındaki sinyallerin çıkıp çıkmadığına bakın dediğim direncide ayırıp pch tarafını kontrol edin eğer sinyaller çıkıyorsa mosfetlerde sorun vardır sinyaller çıkmıyorsa onların bozuk olduğunu düşünmüyorum pch tarafında bir problem var demektir. çünkü bu durumda mosfetlerin bozuk olması düşük bir olasılık olur.
Transistörleri çıkararak sonra çıkması gereken backlight sinyallerinin zamanlamasını öne almış olduk ve backlight zamanlaması bozulduğundan ışıklar data verisi gelmeden önce aktif oluyor buda başta beyaz ekrana sebep oluyor. eğer sorun pch tarafındaysa ve çözemezsen bunu önlemek için o sinyallerin olduğu yere RC geciktirici devre koymak bir çözüm olabilir. Bu şekildeyken ekran parlaklığını arttırıp azaltamazsın
Transistörleri çıkararak sonra çıkması gereken backlight sinyallerinin zamanlamasını öne almış olduk ve backlight zamanlaması bozulduğundan ışıklar data verisi gelmeden önce aktif oluyor buda başta beyaz ekrana sebep oluyor. eğer sorun pch tarafındaysa ve çözemezsen bunu önlemek için o sinyallerin olduğu yere RC geciktirici devre koymak bir çözüm olabilir. Bu şekildeyken ekran parlaklığını arttırıp azaltamazsın
bilgi hakedene verilir