halit al wrote: ↑Sun Oct 06, 2024 3:08 pm
P kanal mostan sonra dc jack tarafında 2 adet n kanal mosfetin bq entegresine bağlı olduğunu düşünüyorum (extrem bir tasarım yoksa kartta). Yardım edebilmemiz için bunu sizin kartı inceleyip bulmanız ve emin olmanız lazım ve onların sağlam olduğuna bakıp gate voltajlarını bize söylemeniz gerek. yaptığınız ölçümlerde bq entegresinin yazdığım pinlerdeki voltajları normal değiller. birde yazdığım başka bacaklardaki pinleride ölçmenizi istemiştim. Bu aşamada bq entegresinin şu an için değiştirmeye gerek olduğunu düşünmüyorum.
Cevap için teşekkür ederim. Dc Jack ve
batarya tarafının resmini ekledim. Batarya tarafında 1 adet n kanal mosfette kısa devre vardı değiştirdim makinada değişen bir durum yok şu anlık.
5 bacakta 3, volt volt var 4 bacak 0 volt 24 25 0 volt 28 19 volt. Batarya tarafı mosfetlerde kısa devre yok.
5 bacakta 0 volt vardı o düzelmiş o zaman 3 volt olmuş
24 bacakta 6volt olmasi gerek ve 25 bacaktada ona yakin 5 küsur voltaj o bacaklarin omaj degerinide ölçün o voltaj çikmazsa batarya sarj olmaz
halit al wrote: ↑Wed Oct 09, 2024 11:11 pm
5 bacakta 0 volt vardı o düzelmiş o zaman 3 volt olmuş
24 bacakta 6volt olmasi gerek ve 25 bacaktada ona yakin 5 küsur voltaj o bacaklarin omaj degerinide ölçün o voltaj çikmazsa batarya sarj olmaz
halit al wrote: ↑Thu Oct 10, 2024 8:18 pm
Sarj entegresini değiştirip tekrar bacakları ölçün mohm kastın Mohm heralde yani megaohm değil mi
Özür dilerim evet Megaohm cinsinden değer vermektedir. Şarj entegresini değiştirdim değişen birşey olmadı. IO ile alakalı bir durum olabilirmi. Şema olmadan ilerlemek iyice yoruyor açıkcası.
Sarj entegresini değiştikten sonra bacaklardaki voltaj değeri nedir? 24. Bacak hala 0 voltta mı?
Sarj sorunu sio ,sio yazılımı ,sarj entegresi ,bataryanin kendisi yada çevreki kompenetlerin bozuk olması veya sinyal eksikliğinden kaynaklanabilir. Şuan sarj entegresi çıkarması gereken voltajı düzgün çıkarmıyor
halit al wrote: ↑Fri Oct 11, 2024 9:22 am
Sarj entegresini değiştikten sonra bacaklardaki voltaj değeri nedir? 24. Bacak hala 0 voltta mı?
Sarj sorunu sio ,sio yazılımı ,sarj entegresi ,bataryanin kendisi yada çevreki kompenetlerin bozuk olması veya sinyal eksikliğinden kaynaklanabilir. Şuan sarj entegresi çıkarması gereken voltajı düzgün çıkarmıyor
28 bacak vcc ve 6 bacak acdet bacaklarında voltaj normal sınırlarda bu durumda 24 bacak regn bacağından 6v ldo voltajının çıkması gerek 24 ve 25 bacağın omajılarıda yüksek değerde bu durumda ya voltajın cıkmasın engelleyen birşey var yada değiştirdiğiniz entegrede sorun var değiştirdiğiniz sarj entegresinin sağlam olduğundan eminmiyiz?
halit al wrote: ↑Fri Oct 11, 2024 9:21 pm
28 bacak vcc ve 6 bacak acdet bacaklarında voltaj normal sınırlarda bu durumda 24 bacak regn bacağından 6v ldo voltajının çıkması gerek 24 ve 25 bacağın omajılarıda yüksek değerde bu durumda ya voltajın cıkmasın engelleyen birşey var yada değiştirdiğiniz entegrede sorun var değiştirdiğiniz sarj entegresinin sağlam olduğundan eminmiyiz?
Yenisi ile tekrar değişim yapıp yarın bilgi veririm. Sadece aklıma takılan birşey var paylaşmak adına söyluyorum. Normal dc jack takında bilgsayar prize takıldı uyarısı verir batarya dolmasa bile. Şarj entegresimi kontrol ediyor bunu acaba. Çünkü fişe takiyorum takıldı uyarısı vermiyor ama bilgisayar açıkken bataryayı çıkartsam bile çalışmaya devam ediyor sanki batarya varmış gibi. Birde aklıma takılan şarj aletinin ıd bacağında herhangi voltaj görmem gereklimi acaba ıd bacağı ile haberleşemediği içinmi tepki vermiyor sadece varsayım benim ki. Makinan çalışmasında başka hiçbir sorun yok sadece fişe takıldığını belirtmiyor ve şarj etmiyor.
Evet batarya dolmasa bile prize takıldığını bildirmesi gerek. Şarj entregresi sioya adaptörün düzgün takılıp takılmadığını bildirir. bu entegrede bu sinyalin ismi ACOK sinyali(siz bunu 3volt ölçmüşssünüz) bu sinyal ya direk sioya gider yada başka bir devreyi tetikler. sio adaptörün takıldığını böylece algılar. bunun dışında anakart yapısına göre başka sinyallerde oluyor. Şarj aletinin id ucu hp bilgisayarlarda bir direnç(bu direnç adaptörün watt değerini belirler) ile 19.5 volta bağlanır. Adaptör takılı değilken id ucu gndye karşı ölçtüğünüzde 19.5 volt görmeniz gerek. Ama adaptörü anakarta bağladığınızda artık id ucu anakarttaki başka bir devrenin tamamlayıcısı olur ve id ucundaki voltaj ordaki devreye göre bölünür. Yani adaptör anakarta takılıyken id ucunda düşük voltaj görürsünüz ve buda en son sioya gider. İd ucu koparsa buda bataryanın şarj olmamasına sebep olur. Bazı cihazlarda da cihazın açılmadığını gördüm. Bq entegresinin 24. bacağı olan regn bacağındaki voltaj üzerinde durma sebebim burdaki voltaj bataryayı sarj eden high ve lowside mosfetlerin gate bacaklarının sürülmesi için kullanılır. Ayrıca batarya sarj entegresi ve sio aynı hat üzerindeki I2C üzerinden haberleşirler. Bq entegresini devre dışı bıraksan bile ben cihazın adaptöre takıldı uyarısı verdiğini gördüm. bu sorunun bq entegresinden kaynaklandığını düşünmüyorum. sio yada sionun yazılımından kaynaklanabilir. Ama öncelikle bq tarafındaki sorunun çözülmesi gerektiğini düşünüyorum.