HP, Compaq noutbuk təmiri

Moderator: halit al

Post Reply
ozcan
Has thanked: 5 times
Been thanked: 1 time

HP 15-BS107NT DKL50 LA-E802P Start Sorunu

Post by ozcan »

Ustalarım selamın aleyküm,

Anakarta start verdiğim anda, RT6575DGQW stanby entegresi 20 dereceye kadar ısınıp, hemen soğuyor. 3v ve 5v anlık gelip, kayboluyor. Bobinlerde kısa devre yok. 3v ve 5v bobinlerini söktüğümde durum değişmedi. Sonrasında Rt6575 standby entegresini değiştirip, bobinler takılı olsa da olmasa da, yapılan ölçümler aşağıdaki gibi oluyor. Hiç bir şekilde bobin ayaklarına 3v ve 5v gelmiyor. Aynı modelin boardview ve şeması olmadığı için, benzer modelin (CSL50) dosyalarını ekledim. Bu aşamada, standby entegresini söküp, 3v ve 5 voltu oradan verip, ilerideki kısa devreyi bulma yönünde deneme yapmam fayda sağlar mı? Yoksa farklı bir yere zarar vermiş olur muyum?
[External Link Removed for Guests]

STANDBY ÖLÇÜMLERİ
3. Ayak LDO3 : 3.3V mevcut
13. Ayak LDO5 : 5V mevcut
7. Ayak PWRGOOD = 0v
18. Ayak PHASE1 = 0V
8. Ayak PHASE2 = 0V
20. Ayak EN1 = 0V
6. Ayak EN2 = 0V
15. Ayak LGATE1 = 0V
11. Ayak LGATE2 = 0V
16. Ayak UGATE1 = 0V
10. Ayak UGATE2 = 0V
17. Ayak BOOT1 = 4.5V
9. Ayak BOOT2 = 4.5V
1. Ayak CS1 = 0V
2. Ayak FB1 = 0V
4. Ayak FB2 = 0V
5. Ayak CS2 =0V
12. Ayak VIN = 19V
14. Ayak BYP1 = 0V
19. Ayak VLCK = 0V

IO ÖLÇÜMLERİ
+3WALC_EC : 3.3V
+EC_VCCA : 3.3V
+3V_EC_VDD : 3.3V

WİFİ 22. Ayak voltaj yok.
halit al
Has thanked: 327 times
Been thanked: 605 times

Re: HP 15-BS107NT DKL50 LA-E802P Start Sorunu

Post by halit al »

Aleyküm selam bu entegreye en sinyali gelmediğine göre bu ölçümler normal 3v ve 5voltun convert olduğu mosfetlerin veya entegrelerin çıkışında kısa devre varsa bu dediğin işe yaramaz. Sen 3v ve 5volt bobininden voltaj versen dahi bu mosfet veya entegreler açılmayacağı için eğer çıkışlarında kısa devre varsa ordaki kısa devreyi bu şekilde bulamazsın. entegreyi söküp voltaj uygulama karta belli bir voltaj sınırını aşarsan karta zarar verme ihtimalin var. standby entegresine bağlı olan ve sen entegreyi sökünce boşta kalan mosfetler otomatik olarak tetiklenebilir. Önceden en1 ve en2 sinyali aktifmiydi anlık 3v 5v çıkıyordu . entegreyi değiştirdikten sonra neden anlık olsada sinyaller gelmiyor. 3v 5v aktif olmuyor?
bilgi hakedene verilir
Vusal
Site Admin
Has thanked: 416 times
Been thanked: 2461 times

Post by Vusal »

salam
burasini anlamadim
Rt6575 standby entegresini değiştirip, bobinler takılı olsa da olmasa da,
bobin havada olursa neyi olcuyorsunuz ? yani sen buck devresini natamam sekilde neden olcuyorsun ?
kartda once durum ney ne gibi sorun cikti ve ya yapildi bunu bilmiyorum
ama bu soruna gore soyler bir ihtimaller var
kisa varsa faz direk kapanir. bir kanal dahi kisa olursa fazi kapatir. bunun isbati en son videomda paylastim kanalda
osiloskop olcumu gerek
simdi gelelim anlik isinma. ldo hattinda deger dusumu olursa vrm calisdiginda standby vrm isitan SIO olabilir. Cikis fazinda kisa olursa ve onu isitidan PCH ve ya ses entegreis ve s gibi entegreler isitiabilir
:geek: Senior computer technician & teacher
"Hər elm sahibinin üstündə daha yaxşı bilən biri vardır.!" (Yusuf/76)
ozcan

Post by ozcan »

halit al wrote: Wed Jan 15, 2025 8:12 pm Aleyküm selam bu entegreye en sinyali gelmediğine göre bu ölçümler normal 3v ve 5voltun convert olduğu mosfetlerin veya entegrelerin çıkışında kısa devre varsa bu dediğin işe yaramaz. Sen 3v ve 5volt bobininden voltaj versen dahi bu mosfet veya entegreler açılmayacağı için eğer çıkışlarında kısa devre varsa ordaki kısa devreyi bu şekilde bulamazsın. entegreyi söküp voltaj uygulama karta belli bir voltaj sınırını aşarsan karta zarar verme ihtimalin var. standby entegresine bağlı olan ve sen entegreyi sökünce boşta kalan mosfetler otomatik olarak tetiklenebilir. Önceden en1 ve en2 sinyali aktifmiydi anlık 3v 5v çıkıyordu . entegreyi değiştirdikten sonra neden anlık olsada sinyaller gelmiyor. 3v 5v aktif olmuyor?
Halit ustam merhaba, galiba ben yanlış ifade ettim. Standby entegresinde ısı görünce ve bobinlerde kısa devre olmayınca, direk standby entegresini değiştirdim. Entegre değişikliği yapılmadan öncede sonrada, enerji verdiğim anda 3v ve 5v (PL3012, PL302) bobinlerine gerekli voltaj anlık gelip kayboluyor. En1 ve En2 içinde, cihaza enerji verdiğim anda 3.2v gelip, kayboluyor. Eğer En1 üzerinde anlıkta olsa 5v görmem gerekiyorsa, 5v gelmiyor.
ozcan

Post by ozcan »

Vusal wrote: Wed Jan 15, 2025 9:44 pm salam
burasini anlamadim
Rt6575 standby entegresini değiştirip, bobinler takılı olsa da olmasa da,
bobin havada olursa neyi olcuyorsunuz ? yani sen buck devresini natamam sekilde neden olcuyorsun ?
kartda once durum ney ne gibi sorun cikti ve ya yapildi bunu bilmiyorum
ama bu soruna gore soyler bir ihtimaller var
kisa varsa faz direk kapanir. bir kanal dahi kisa olursa fazi kapatir. bunun isbati en son videomda paylastim kanalda
osiloskop olcumu gerek
simdi gelelim anlik isinma. ldo hattinda deger dusumu olursa vrm calisdiginda standby vrm isitan SIO olabilir. Cikis fazinda kisa olursa ve onu isitidan PCH ve ya ses entegreis ve s gibi entegreler isitiabilir
Vusal ustam merhaba, bobini kaldırarak, standby sonrasında voltajın bobin ayaklarına gelip gelmediğini, bobin sonrasına yönelmek için sökmüştüm. Daha önce bu yöntemle, (bobin söküldükten sonra, gerekli voltajı standby tarafına değil, çıkış tarafına vererek) arızayı çözdüğümüz cihazlar oldu. Sizin tüm videoları izleyip, tekrar etmekte fayda var ama.
halit al

Post by halit al »

Entegreyi değiştirdiğin halde tepki aynı kalmış yani. 3v 5v bobinleri anlık açılıyorsa en1 ve en2 voltajları anlık geliyordur. multimetre bunu ölçmekte yavaş kalabilir. 3v ve 5volt convert voltajlarında kısa devre olabilir. convert voltajlar starttan sonra açılır. Bu durumda 3v ve 5v bobin çıkışlarında kısa devre göremiyorsan ordan voltaj vermen birşey ifade etmez. çünkü 3v ve 5voltu convert eden mosfet veya entegreler açılmıyorki verdiğin voltaj diğer tarafa geçip akım çekilsin. convert mosfetleri veya entegreleri bulup çıkışını ölçeceksin ve kısa devre varsa ordan düşük bir voltaj vermen gerek
bilgi hakedene verilir
halit al

Post by halit al »

Entegreyi değiştirdiğin halde tepki aynı kalmış yani. 3v 5v bobinleri anlık açılıyorsa en1 ve en2 voltajları anlık geliyordur. multimetre bunu ölçmekte yavaş kalabilir. 3v ve 5volt convert voltajlarında kısa devre olabilir. convert voltajlar starttan sonra açılır. Bu durumda 3v ve 5v bobin çıkışlarında kısa devre göremiyorsan ordan voltaj vermen birşey ifade etmez. çünkü 3v ve 5voltu convert eden mosfet veya entegreler açılmıyorki verdiğin voltaj diğer tarafa geçip akım çekilsin. convert mosfetleri veya entegreleri bulup çıkışını ölçeceksin ve kısa devre varsa ordan düşük bir voltaj vermen gerek
Vusal ustanın videolarını dikkatli izlemenizi öneririm orada convert voltajlarındaki kısa devreyle ilgili videolarda var. Vusal usta bobin çıkışlarında kısa devre olduğu durumlarda kullanıyor o yöntemi ama sen bobin çıkışlarını ölçmüşsün zaten herhangi bir kısa devre yok
bilgi hakedene verilir
Post Reply

Return to “HP, Compaq”