HP, Compaq noutbuk təmiri
Post Reply
bygamer
Has thanked: 30 times
Been thanked: 25 times

HP Victus 15-fa1025nt (dag3pamb8d0 rev d model:g3pa) şarj sorunu

Post by bygamer »

Merhabalar sevgi ve saygılar ustalarım. model ve anakart kodunu parantez içinde yazdım. Cihaz kapalıyken batarya şart ediliyor fakat bobinden ses geliyor. ekran kartlarında olan coil whine deki gibi ince bir ses var. Bu durumdayken 0,1 çekiyor sıfırlıyor 3 5 sefer tekrardan sonra 3,5 amper çekip bobinden ses çıkarak batarya şarj ediyor. bilgisayar açıldığı zaman şarj kesiyor ve batarya şarj olmuyor. Boardwiev ve şema bulamadım [External Link Removed for Guests] şarj entegresinin resimin atıyorum kırmızı ile işaretlediğim bölüm omaj düşük olan muhtelemen gnd bölgesi. Mosfeti söktüm kontrol ettim kısa devre görünmüyor. Şarj entegresinin de datasheet bulamadım fikirlerinize ihtiyacım var. Eklemek gerekirse kapalıyken şarj ediyor demiştim o zaman gate 25v geliyor yanındaki n kanallı mosfet. ama şarj edince geliyor bazen kapalıykende 2 v falan geliyor. Bu şarj entegresinden sanırım ama açıkken şarj olmamamasını hiç anlayamdım
Vusal
Site Admin
Has thanked: 430 times
Been thanked: 2548 times

Re: HP Victus 15-fa1025nt (dag3pamb8d0 rev d model:g3pa) şarj sorunu

Post by Vusal »

Salam
oncelikle giris mosfetleri kontrol edin
diger mesele adapter ID sinyali. adapter orjinal olmasi gerek. cunki adapterde sorun olursa kapali durumda sarj olucak anakart. dc jackten emin olun. oncelikle onu kotnrol edin sonra anakarta mudahele edin
:geek: Senior computer technician & teacher
"Hər elm sahibinin üstündə daha yaxşı bilən biri vardır.!" (Yusuf/76)
bygamer

Post by bygamer »

Vusal wrote: Wed Oct 22, 2025 12:51 am Salam
oncelikle giris mosfetleri kontrol edin
diger mesele adapter ID sinyali. adapter orjinal olmasi gerek. cunki adapterde sorun olursa kapali durumda sarj olucak anakart. dc jackten emin olun. oncelikle onu kotnrol edin sonra anakarta mudahele edin
ustam teşekkür ederim adaptörden kaynaklı bir arıza olduğunu gördüm ve sorun çözüldü fakat konudan bağımsız bir şey sormak istiyorum n kanallı mosfet var resimde 25v gate voltajını göremiyorum bu voltaj hemen gelip gidiyor mu yoksa sabit mi kalıyor şu an ölçtüğüm sadece 0.3v

ikinci olarak da p kanallı mosfetlerde tetik için kaç v gerekli gate bacağına teşekkürler
Vusal
Site Admin
Has thanked: 430 times
Been thanked: 2548 times

Post by Vusal »

resimdeki bobinin yanindaki mosfet duan n kanal mosfet. onlarin gate.lerinde sabit bir voltaj goremezsin ve 25v goremezsin zaten. cunki orasi buck cverter devresi ve mosfetler vrm entegresi ile yani sarj entegresi ile pwm sinyali gonderilerek bataryani sarj eder. ve multimetreyle degil osiloskopla gate vltajina bakabilirsin
p kanal mosfet icin devreye gore gate kac voltaj olucak ona gore hesaplayarak bulunur. genel anlamda vgs degerine gore mosetin gate voltaji hesaplanir.
:geek: Senior computer technician & teacher
"Hər elm sahibinin üstündə daha yaxşı bilən biri vardır.!" (Yusuf/76)
bygamer

Post by bygamer »

Vusal wrote: Thu Oct 23, 2025 12:48 am resimdeki bobinin yanindaki mosfet duan n kanal mosfet. onlarin gate.lerinde sabit bir voltaj goremezsin ve 25v goremezsin zaten. cunki orasi buck cverter devresi ve mosfetler vrm entegresi ile yani sarj entegresi ile pwm sinyali gonderilerek bataryani sarj eder. ve multimetreyle degil osiloskopla gate vltajina bakabilirsin
p kanal mosfet icin devreye gore gate kac voltaj olucak ona gore hesaplayarak bulunur. genel anlamda vgs degerine gore mosetin gate voltaji hesaplanir.
teşekkür ederim ustam bakmıştım multimetre ile sabit 21v civarı gate bacağında voltaj görmüştüm alıyordum malesef şu an osiloskopum yok. Bilgiler için teşekkür ederim sorun çözüldü fakat bu bilgileri özümsemek için araştırmalarıma devam edeceğim tekrar teşekkür ederim ustam :)
Post Reply

Return to “HP, Compaq”